Palplanş
PALPLANŞ NEDİR?
Palplanş; özel form verilmiş çelik perde diyaframlardır. Birbirine sıkışık olarak ve hidrolik çekiçler yardımıyla zemine çakılarak palplanş perdeleri oluşturulur.
Palplanş sistemi ihtiyaca göre kalıcı ya da seyyar olarak kullanılmaktadır. Kalıcı sistemlerde palplanş perdeler kalıcı ve koruyucu dayanma yapıları olarak toprakta çakılı bırakılır. Seyyar (geçici) kurulan sistemlerde ise palplanş perdenin görevi bittikten sonra “vibrodriver” olarak adlandırılan hidrolik titreşimli cihazlarla, daha sonra başka bir kazı alanında kullanılmak üzere taşınır.
Palplanş üretiminde iki temel yöntem kullanılmaktadır. Bu yöntemler, sıcak haddeleme ve soğuk biçimlendirmedir. Bu yöntemlerin arasındaki en net farklara değinecek olursak, üretilen profillerin kenetlenme ve geçirgenlik seviyeleridir diyebiliriz.
Sıcak haddelenmiş profiller, soğuk biçimlendirme yöntemi kullanılarak üretilen profillere göre daha güçlü bir kenetlenme sağlamakta ve daha minimum düzeyde geçirgenliğe sahiptir. Sıcak haddelenmiş çelik profiller daha büyüktür ve soğuk biçimlendirilmiş çelik profillere göre daha geniş bir dayanım aralığına sahiptirler.
Palplanş uygulamasından yüksek verim alınabilmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu şartlar;
• Palplanş perdesinin çakılacağı zemin,
• Gömme derinliğinin yeterli olması,
• Perdenin maruz kalacağı basınç seviyeleri,
• Mevcut arazi tipine uygun profil tipinin ve kullanılacak ekipmanın özenle belirlenmesi olarak sıralanabilir.
Palplanş perde sistemleri, hızlı ve maliyetinin düşük olmasıyla en çok tercih edilen günümüz yapı – inşaat teknolojilerinden biridir. Bu nedenle her gün bilinirliği ve kullanım alanları genişlemektedir. Ancak Palplanş sistemlerinin özellikleri ne kadar tercih edilebilir olsa bile uzman kişilerce yapılması verimi artıracaktır.